فرهاد اسطوره موسیقی پاپ ایران بود
آهنگ بوی عیدی از فرهاد که با شعر زیبای شهریار قنبری و آهنگسازی اسفندیار منفرد زاده خلق شد. یک اثر جاویدان در موسیقی پاپ ایران است. همه این کسانی که الان آهنگ پاپ میخونن و بخاطر چهار تا تحریر یک نواخت که در ردیف موسیقی ایرانی نیست، به خیال خودشان موسیقی سنتی میخوانند به گرد پای فرهاد هم نمیرسند. همایون شجریان یکی از خواننده های پاپ ایران امروز هست، همینطور علیرضا قربانی. در موسیقی همایون شجریان تحریر هست ولی هر تحریری آواز نیست. رو آوردن همایون شجریان دو دلیل دارد، اول اینکه میداند قبایی که محمدرضا شجریان برای خود دوخته به تن هیچ کسی اندازه نیست و محمدرضا شجریان تکرار شدنی نیست. بنابراین قشر موسیقی دان و موسیقی شناس را رها کرده و عموم مردم را هدف قرار گرفته ، نوع موسیقی پاپ امروز ایران بهترین هاش همین آهنگ های همایون شجریان و علیرضا قربانی و اصفهانی و … هستند. (که در آنها آواز ردیفی وجود ندارد) و پول خوبی هم توی این آهنگ ها هست.
اما در قبل از انقلاب که بیشتر موسیقی پاپ مد بود، (البته امروز مبتذل ترین نوع موسیقی یعنی رپ مد شده است و پاپ امروزی هم بیشتر مبتذل است تا پاپ قبل از انقلاب) غول های موسیقی پاپ آن زمان فرهاد، داریوش ، گوگوش ، هایده و ستار و ابی بودند. اگرچه فرهاد و داریوش از خواننده های مردمی بودند و هایده و ستار خواننده درباری، با این حال تعداد آهنگ های سیاسی که فرهاد میخواند بسیار فراتر از آهنگ های سیاسی داریوش بود. سیاسی ترین موسیقی های پاپ ایران توسط فرهاد مهراد خوانده است.
اما آهنگ بوی عیدی آهنگ چهال نسل پیش است ، و من خودم در دوران بچگی تمام چیزهایی که فرهاد در شعر میخواند تجربه کرده ام، در حالی که بسیاری از خوانندگان و شنوندان موسیقی های امروزی هیچ درکی از آنها ندارند، حتی نمیدانند بازی الک دلک چیست و عشق یک ستاره ساختن با دلک چیست. تصویری فرهاد از عید میسازد تصویری است که هر ایرانی را جذب میکند. مخصوصا زمانی که در کنسرت بعد از انقلابش وقتی که میخواهد بوی گل محمدی را بخواند ، آن را واقعا پشت پیانو بو میکشد.
بوی عیدی بوی توپ بوی کاغذ رنــــگی
بوی تند ماهی دودی وسط سفره نــــو
بوی یاس جا نمازه ترمه مادر بــــــزرگ
با اینا زمستونو سر میکنم با اینا خستگیمو در میکنم
♫♫♫
شادی شکستن قلک پول
وحشت کم شدن سکه عیدی از شمردن زیاد
بوی اسکناس تا نخورده لایه کتاب
با اینا زمستونو سر میکنم با اینا خستگیمو در میکنم
♫♫♫
فکر قاشق زدن یه دختر چادر سیاه
شوق یک خیز بلند از روی بوته هایه نور
برق کفش جفت شده تو گنجه ها
با اینا زمستونو سر میکنم با اینا خستگیمو در میکنم
♫♫♫
عشق یک ستاره ساختن با د لک
ترس ناتموم گذاشتن جریمه های عید مدرسه
بوی گل محمدی که خشک شده لایه کتاب
با اینا زمستونو سر میکنم با اینا خستگیمو در میکنم
♫♫♫
بوی باغچه بوی حوض عطر خوب نزری
شب جمعه پیه فانوس توی کوچه گم شدن
توی جوی لاجوردی هوس یه آبتنـــی
با اینا زمستونو سر میکنم با اینا خستگیمو در میکنم
دزدی ، سرقت به همراه ابتذال هنری
چندی پیش در برنامه دورهمی مهران مدیری که از مزخرفترین برنامه های سیما است خواننده ای به نام بنیامین آهنگ بوی عیدی را با معانی مبتذل مخلوط کرد و به شیوه مستهجنی خواند. این کلمه مستهجن به معنای واقعی به کار برده نشده است. بلکه از نظر من کل بنیامین و تمام آهنگها و تمام وجودش به اندازه یک سوت فرهاد هم نیست.
ابتذال یعنی این:
بوی عطر جانماز ترمه مادر بزرگ (فرهاد)
بوی عطر با تو رفتن تو یک خونه نو (بنیامین و خونه خالی پیدا کردنش برای دوست دخترش) !
واکنش شاعر این ترانه شهریار قنبری
شهیار قنبری، ترانهسرای «بوی عیدی» فرهاد مهراد به اجرای بنیامین در دورهمی نوشت:
آقای بنیامین بهادری به شکل گستاخانه و بی شرمانهای در متن ترانه دست میبرد و هر چه دم دستش است را ول میکند در متن ترانه: بوی لنگه کفش، بوی جارو، بوی دمپایی…
اجرای فرهاد مهراد در این اثر مقدس است. بنیامین و بقیهای که بدون اجازه این اثر را میخوانند و حتی در متن آن دست میبرد، انگار ترانه «گل پری جون» میخوانند! برای مهران مدیری متاسفم… سرزمین ما جای پژوهش و تحقیق نیست.
واکنش اسفندیار منفرد زاده
سعدیا مرد نکو نام نمیرد هرگز مرده آن است که نامش به نکویی نبرند